Potlesk pro paralympioniky, loučící se Elhenickou i její nástupkyni

Velká cena Trutnova v plavání, která na start přilákala 280 závodníků, zažila při svém sedmatřicátém pokračování tři zajímavé momenty. Tím prvním bylo vítání paralympijských medailistů Šárky Musilové a Aleše Kisého, druhým oficiální loučení a tečka za kariérou místní hvězdy Martiny Elhenické a třetím – možná tak trochu symbolicky – premiérový triumf její nástupkyně Terezie Bischofové v hlavní disciplíně dvoudenního mítinku na 200 metrů kraul.

plavani velka cena trutnova 2021 77 m

Nejsledovanější část závodního víkendu v trutnovském krytém bazénu sice tentokrát neměla takovou úroveň jako v předchozích letech, kdy posledních pět ročníků ovládla Martina Elhenická, nicméně úspěch mladé Terezie Bischofové vyvolal vlnu nadšení. Trutnovská plavkyně si dohmátla pro první místo časem 2:08,20 a celkově vyhrála na domácí Velké ceně čtyři disciplíny a jednou byla druhá.

Z oddílu Lokomotivy se na stupně vítězů probojoval ještě jeden plavec – Matěj Havlík. Ten skončil dvakrát na druhém místě. Ostatní domácí plavci se s nejlepšími svými výsledky pohybovali okolo desátých míst.

plavani velka cena trutnova 2021 14 m

Vrátíme-li se zpět k hlavnímu závodu, který se v pod Krkonošemi plave na počest J. Č. Matějíčka, a ke zmínce, že ženská dvoustovka neměla takové obsazení, tak pravým opakem bylo její mužské finále. V něm se představil olympionik Jan Čejka a blýsknul se časem pod jedna padesát, přesně 1:49,22. Vyhrál před Coganem a Polákem Zurawelem.

Výkon pardubického reprezentanta ovšem nebyl tím nejlepším, co bylo první říjnový víkend k vidění v trutnovské pětadvacítce. O nejhodnotnější výkon 37. ročníku Velké ceny Trutnova se postarala polská olympionička Alicja Tchórz. Devětadvacetiletá plavkyně Juvenie Wroclaw na stovce znak stlačila svůj čas pod minutu (59,33), což v tabulce odpovídalo 791 bodům a díky čemuž si přišla na finanční prémii 5000 korun. Zajímavostí bylo, že se v den závodu o půlnoci vrátila z Mezinárodní plavecké ligy (ISL) a ráno se vypravila hned do Trutnova.

plavani velka cena trutnova 2021 27 m

I výkony polské hvězdy přispěly k tomu, že v soutěži oddílů letos s převahou zvítězil klub Miedzyszkolny Klub Sportowy Juvenia (466 bodů) před SC Plavecký areál Pardubice (365) a KPSP Kometa Brno (360). Trutnovská Lokomotiva obsadila 6. místo (136).

Po roční přestávce, kdy se závod neuskutečnil loni kvůli covidu, se do bazénu vrátili i tělesně postižení sportovci, kteří vyplnili sobotní dopolední program. Jednadvacátého ročníku soutěže pro postižené děti s podtitulem „Rýbrcoulovy sporty nejen pro vyvolené“ se zúčastnilo 25 hendikepovaných plavců.

 

více fotek ve fotogalerii

 

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Foto: Miloš Šálek


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965