Nejdřív rekord mítinku Seemanové a pak „mrtvý závod" Tchórz a Elhenické

Trutnov - Velké věci se děly v hlavní disciplíně letošního 32. ročníku Velké ceny Trutnova v plavání. A to především v ženském podání. Závod na 200 metrů volný způsob se nejdřív dočkal v sobotní kvalifikaci přepsání letitého rekordu, nedělní finále pak přineslo zlatou „remízu" polské olympioničky Alicje Tchórz a domácí Martiny Elhenické. Mužský závod vyhrál náchodský olympionik Pavel Janeček.

plavani 2016-49 m
Vítězové hlavního závodu na 200 VZ: Pavel Janeček, Alicja Tchórz (vlevo) a Martina Elhenická.

Nejvýraznější olympijskou stopu ze tří účastníků v Riu zanechala v trutnovském bazénu Barbora Seemanová. Šestnáctiletá plavkyně pražského Motorletu se postarala o to, že po třinácti letech už nebude na kraulové dvoustovce u nejlepšího výkonu jméno Jany Myškové, která v roce 2003 na Velké ceně plavala čas 1:59,32. Seemanová v sobotu dohmátla o necelou půl vteřinu rychleji. Její nový osobák 1:58,87 se zároveň zapsal do plaveckých tabulek jako nový český dorostenecký rekord.

Nejrychlejší žena rozplaveb však do nedělního finále nezasáhla, a tak po jejím odhlášení byla největší favoritkou Alicja Tchórz. Čtyřiadvacetiletá Polka, která obhajovala prvenství z posledních dvou ročníků, měla jedinou vážnou konkurentku v cestě za zlatým hattrickem - domácí Martinu Elhenickou.

Po první padesátce jí ujela Polka o čtyři desetiny, do druhé poloviny závodu ovšem obracela jako první trutnovská hvězda. Třetí padesátka zase patřila Tchórz a zdálo se, že už si jede pro vítězství. Elhenická ale měla lepší finiš a ztrátu smazala. Když obě dohmátly, na tabuli u jejich jmen vyskočil na setinu shodný čas - 2:00,96. A první místo se dělilo.

 

plavani-2016-50 m

„Byl to fajn závod. Včera jsem plavala za 2:03 s rezervou, tak jsem si říkala, že bych dnes mohla plavat rychleji. A ten čas 2:00,9 je super na začátek sezony, jen šest desetin za osobákem. Úplně se těším na další závody," měla ze svého výkonu radost dvaadvacetiletá Trutnovačka, kterou na stupně vítězů doprovodila její oddílová kolegyně Klára Šimánová. Třetí místo vybojovala v novém osobáku 2:04,14.

200 VZ ženy - Memoriál J. Č. Matějíčka:
1. Martina Elhenická (TJ Loko UP Group Trutnov) 2:00,96
1. Alicja Tchórz (MKS Juvenia Wroclaw) 2:00,96
3. Klára Šimánová (TJ Loko UP Group Trutnov) 2:04,14
4. Petra Gebauerová (KPS Ostrava) 2:04,52
5. Dominika Geržová (TJ Krnov) 2:06,66
6. Lucie Zubalíková (KPSP Kometa Brno) 2:09,13
7. Tereza Grusová (TJ Bižuterie Jablonec n/N) 2:09,89
8. Aleksandra Iwanowska (MKS Juvenia Wroclaw) 2:10,76

plavani-2016-51 m

Napínavé bylo i mužské finále, v němž si to rozdali tři členové našeho reprezentačního A-družstva. Jako obhájce skočil do závodu překvapivý loňský vítěz Petr Bartůněk. O vítězství se však přetahovali dva jiní - Tomáš Havránek a Pavel Janeček. Skoro tři čtvrtiny vedl plavec pražských Bohemians, ale to už postupně zvyšoval frekvenci záběrů náchodský olympionik, který na poslední padesátku zapnul a zvítězil o vteřinu.

Velká cena Trutnova - finále 200 VZ

200 VZ muži - Memoriál J. Č. Matějíčka:
1. Pavel Janeček (Delfín Náchod) 1:50,50
2. Tomáš Havránek (Bohemians Praha) 1:51,54
3. Petr Bartůněk (Ústecká akademie plaveckých sportů) 1:53,40
4. Jakub Kiszczak (MKS Juvenia Wroclaw) 1:53,89
5. Vít Ingeduld (KPSP Kometa Brno) 1:55,78
6. Eduard Trunečka (TJ Bižuterie Jablonec n/N) 2:03,08
7. Jan Pavelka (Delfín Náchod) 2:03,68
8. Lukáš Bachan (KPS Ostrava) 2:05,16

 

plavani-2016-52 m

VÍTĚZ SÁM SEBE KRITIZOVAL.
PRASÁCKÝ STYL, ŘEKL JANEČEK

Řadí se takřka mezi pravidelné účastníky Velké ceny Trutnova a stává se i častým vítězem hlavního závodu. „Myslím, že jsem vyhrál už tak počtvrté," hlásil po nedělním triumfu náchodský olympionik Pavel Janeček.

Pavle, jsi spokojený s časem?
Na začátek sezony to není špatný. Je to můj nejrychlejší čas, jaký jsem tady kdy plaval. I když celkově to není moc dobrý čas, protože takový čas bych měl jezdit na dlouhém bazénu.

Závod jsi rozjel schválně pomaleji?
Jo, první stovku jsem jel lehce. Chtěl jsem to jet technicky a soustředit se na dlouhý záběr. Druhou stovku jsem zrychlil, ale na úkor techniky, která u mě na toho kraula není dobrá. Hodně se s tím teď trápím. Je to sice rychlé, ale technika je špatná. Hlavně to není dobrý vzor pro děti, když vidí, jak plavu, dá se říct, prasácky. Není to moc dobrá vizitka.

 

plavani-2016-53 m

Poslyš, ty jsi k sobě nějak kritický, ne?
Kritika musí být, jinak by to ve sportu nešlo.

Po olympiádě jste si jí vyslechli dost, že?
Přesně. Já jsem si po olympiádě potřeboval oddechnout. Teď jsem do toho zase spadnul a baví mě to. Trénuji tři týdny. Dva týdny jsem se jen zaplavával a chodil jsem jednou denně, až vlastně tento týden jsem začal pořádně trénovat. Zatím to ale moc nehrotím, spíš si ty tréninky užívám, že jsem se po té pauze vrátil do vody.

Co všechno jsi tady plaval a jak se ti to povedlo?
Dnes jsem si dal všechno, ale včera jsem měl jen dva starty, sto kraula a dvoustovku v rozplavbách. Vynechal jsem 100 znak a 100 prsa. Byl jsem po tom týdnu tréninku nějaký unavený, plavali jsme hodně kilometrů. Chtěl jsem si odpočinout a soustředit se na neděli, aby ta dvoustovka dopadla dobře. A dopadla.

K jakému vrcholu budeš směřovat svou přípravu?
Vrcholem letošní zimní sezony bude prosincové mistrovství světa v Kanadě. Mám štěstí, že nemusím plnit limity, protože jsem členem áčkové reprezentace, takže se budu soustředit jen na ten jeden závod. Uvidíme, jak to dopadne.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965