Elhenická šokovala sama sebe a poplave na mistrovství Evropy


V posledním možném závodě si plavkyně Martina Elhenická zajistila účast na letošním evropském šampionátu, který se uskuteční začátkem prosince ve skotském Glasgow. Šestadvacetiletá Trutnovačka pokořila hranici limitu v nedělním závodě na 400 metrů kraul v chorvatském Zahřebu, kde plavala čas 4:09,83. Byly to docela nervy, protože vypsaný limit zdolala o 77 setin.

„Takhle rychle už jsem ale čtyřstovku nejela skoro tři roky,“ hlásila šťastná reprezentantka, která má zaplavaný osobák 4,08:04. Tento výkon zaznamenala v roce 2016 v Plzni a tehdy se jím kvalifikovala na mistrovství světa v kanadském Windsoru.
O víkendu na 47. ročníku mezinárodního plaveckého mítinku Mladost v Záhřebu věděla, že na splnění limitu bude mít dva pokusy. Buď v sobotu na 800 kraul, nebo v neděli na poloviční distanci. Reálně se však jevil útok pouze na čtyřstovce, jelikož na osmistovce by musela plavat rychleji, než je český rekord.
To se potvrdilo. I když se včera blýskla svým nejlepším letošním časem (8:37,97), za který v závodě obsadila čtvrté místo, pořád to bylo daleko limitu. „Jako upřímně? Vzhledem k tomu, co jsem plavala včera, jsem na to dnes hlavou úplně kašlala. Žádný stres a šla jsem tam jen plavat, co nejlíp to půjde,“ prozradila Martina, jak se cítila před nedělním startem.
Závodnice Lokomotivy se neohlížela na soupeřky kolem a snažila jet sama na sebe. První stovku dokonce rozjela rychleji než při sobotním závodu na dvoustovce. „Když jsem pak na 200 metrech točila za 2:02,9, tak to bylo stále o trochu rychlejší, než jsem chtěla a docela jsem to pak na konci cítila,“ přiblížila.
Plavkyně z Trutnova si zakázala sledovat časomíru, ale stejně se při obrátce na 300 metrech podívala, a když zahlédla čas 3:07, tak to nakopla. „Věděla jsem, že mám na to, abych poslední stovku jela za 1:03, ale že to nebude lehký,“ popisovala. „A bolelo to fakt strašně,“ dodala. Ale dokázala to. Poslední čtvrtinu závodu dokonce stlačila na 1:02,65. Takže z toho bylo její suverénní vítězství, ale především letenka do Glasgow. „Jsem z toho spíš v šoku, vzhledem k tomu, co jsem tu předváděla,“ smála se, ale byla přitom velmi ráda, že za vynaložené úsilí v tréninku konečně sklidila ovoce.

Spokojeností zářila i trenérka Petra Škábová, která však prý své svěřenkyni z pražské skupiny Vysokoškolského sportovního centra „klasicky“ neopomenula vynadat za nedostatky při obrátkách.

Trutnovská reprezentantka se na velké závody podívá po dvouleté odmlce, naposledy startovala v roce 2017 na mistrovství světa v Budapešti a univerziádě v Taipei. A návrat na evropský šampionát v krátkém bazénu pro ni bude ještě po delší době, její poslední účast se odehrála v roce 2013 v dánském Herningu, kde trutnovskou stopu zanechala i bývalá plavkyně Aneta Pechancová.

Účasti Martiny Elhenické na velkých akcích

  • 2010 Olympijské hry mládeže Singapur
  • 2012 ME v krátkém bazénu Chartres
  • 2013 ME v krátkém bazénu Herning
  • 2014 ME v dlouhém bazénu Berlín
  • 2015 Světová univerziáda Gwangju
  • 2015 MS v dlouhém bazénu Kazaň
  • 2016 ME v dlouhém bazénu Londýn
  • 2016 MS v krátkém bazénu Windsor
  • 2017 MS v dlouhém bazénu Budapešť
  • 2017 Světová univerziáda Taipei

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965