Zlaté medaile Elhenické a Šimánové z republikového šampionátu

Závěrečný šampionát letní sezony plavců se konal o uplynulém víkendu v Praze - Podolí v otevřené padesátce. Do vrcholného národního závodu dorostenců a dospělých se kvalifikovalo třináct plavců TJ Loko Up Group.
plavani 2018 29 m 
Po různých, především zdravotních peripetiích odcestovalo devět závodníků se svými trenéry. Stejně jako v posledních sezonách byly největšími želízky v ohni reprezentantky Martina Elhenická a Klára Šimánová. Tentokrát však odjížděly s rozdílnými ambicemi. Martina s cílem pokusit se o pokoření velmi náročných limitů na ME ve Skotsku, Klára jela „vyzkoušet“, co s ní udělá závodní zatížení po dvouměsíční tréninkové pauze a lehkém tréninku v posledních třech týdnech.

Od prvního dne obě dokazovaly, že patří do absolutní české špičky. Martina potvrdila, že je momentálně nejlepší vytrvalkyní v zemi, když postupně s převahou zvítězila v závodech na 400, 1500 a poslední den i na 800 metrů volný způsob. Na dvousetmetrové trati ve finále obsadila skvělé druhé místo za olympioničkou Seemanovou.

K úplné spokojenosti tak chyběl pouze splněný limit. „Nedá se nic dělat, limity byly nad mé momentální síly, ale věřím, že v prosinci do Číny na světový šampionát pojedu, tam je limit na osmistovku reálný, opakovaně jsem ho už zaplavala“, posteskla si a zároveň věří čtyřiadvacetiletá Trutnovačka.

 plavani 2018 31 m

Klára Šimánová byla přihlášena do čtyř závodů. Ten první na kraulové padesátce byl pro všechny překvapením, když postoupila do dorosteneckého finále, zaplavala osobní rekord a obsadila šesté místo. Následující den ji čekala motýlková stovka. Čas z rozplavby ji s přehledem posunul do finále dorostu, kde odpoledne vybojovala skvělou stříbrnou medaili a postup do „dospěláckého“ finále.

 plavani 2018 32 m

Zlatý hřeb Kláru teprve čekal ve finále na její oblíbené dvoustovce. Bok po boku vedle kladenské Svobodové plavaly obě až do posledního záběru, kde byla o desetinku šťastnější Klára a vybojovala zlato a postup do finále dospělých. „To bylo strašný, nemohla jsem ani vylézt z bazénu, tahle trať bez tréninku nejde zvládnout, hrozně to bolelo. Za zlato jsem ale šťastná,“ vyprávěla Klára, která mistrák zakončila 5. místem na motýlkovém sprintu na 50 metrů.

„V zájmu ušetření sil jsme dospělácká finále odhlásili, neplavali jsme ani štafety. Před dvěma týdny jsem ve skrytu duše doufal, že Klára na mistrovství pojede. O medailích jsme vůbec nemluvili, v to věřil snad jen předseda,“ usmál se šťastný trenér Pavel Pokorný, který velmi pozitivně vnímá, že Klára chce už od zítra začít trénovat. „Hlavně, aby byla už trvale zdravá,“ přál si.

 

Ostatní plavci nezklamali, ale na medaile nedosáhli. Parádní a nečekané sedmé místo na motýlkové dvoustovce vybojoval ve skvělém čase 2:17,86 Jakub Pásler. Ve svém ročníku byl druhý a zaplavaným časem splnil limit do SCM. Lucie Kraková obsadila dvakrát deváté místo ve vytrvalostních tratích na 1500 a 800 VZ. Do desítky se umístila ještě Pavlína Smolíková, když obsadila 10. místo na 200 metrů motýlek. Karolína Malíková doplavala nejlépe dvanáctá na znakové stovce.

Čtrnáctileté žačky soupeřily s dospělými, na které pochopitelně ještě stačit nemohou. Takže Veronika Hůlková, Radka Stoklasová a Eliška Šutriepková spíše sbíraly zkušenosti. Nejlepší výkon zaznamenala Veronika šestnáctým místem mezi dospělými na 1500 m volným způsobem.

„Naši dorostenci byli všichni mladší ve dvojročníku, což je moc znát. Jakub Pásler je dokonce narozen v prosinci. Umístění do top ten je proto dobré, i když víme, že to mohlo být ještě lepší. S kolegou Pokorným se jednoznačně shodujeme, že aby mladí napodobili předchozí generace, je potřeba ještě více fanatismu v tom dobrém slova smyslu. Určitě na to mají. Mistrovství však hodnotím jako úspěšné, vždyť čtyři zlaté a dvě stříbrné, to je skvělé,“ uzavřel trenér a předseda oddílu Tomáš Břeň.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965