Elhenická bez Evropy, pět titulů Šimánové a senzace ve štafetě

Trutnov - Zimní mistrovství České republiky mají za sebou nejstarší plavci TJ Loko UP Group. Národní šampionát dospělých a dorostu v bazénu na plzeňských Slovanech letos zažil velkou premiéru v tom, že se jednalo o jediný závod, z něhož se plavci mohli probojovat na mistrovství Evropy. Splnění limitů se týkalo hlavně Martiny Elhenické, bohužel trutnovská reprezentantka si účast v Kodani nezajistila.
plavani 2017 20 m
„Na republiku jsem přijela jen na pár startů, protože cílem bylo splnit limity pro mistrovství Evropy. To se se bohužel nepovedlo,“ pronesla 24letá závodnice připravující se v Praze ve Vysokoškolském sportovním centru. Největší šance si dávala na 400 kraul, ale tam jí plány na limit zhatila poslední stovka.

Další pokusy měla na dvoustovce a osmistovce. „Ale díky naprosto otřesnému programu byla obě finále až v neděli odpoledne,“ postěžovala na rozvržení disciplín Českým svazem plaveckých sportů. Martina a její trenér Paolo Bossini se rozhodli, že zkusí uspět na trati 800 metrů. Ačkoliv tam byl limit nejtvrdší - o dvě vteřiny rychlejší než český rekord, což se rovnalo 8. místu z posledního evropského šampionátu. „Všechny ostatní limity byly dělané z 16. místa. Ale nijak se nevymlouvám, prostě jsme to nedala,“ konstatovala trutnovská reprezentantka.

plavanai 2017 21 m

 „Celkově jsem plavala dobře. Vyhrála jsem tři zlaté, jela jsem nejlepší časy sezony na 200 a 400. Osmička mi nevyšla kvůli rychlému startu, ale i tak celkem kvalitní čas. A patnáctku jsem plavala jen na vítězství, abych se neunavila na další starty,“ hodnotila nakonec pozitivně šampionát, který přinesl i jeden nečekaný týmový úspěch.

Obrovské nadšení v trutnovském táboře vypuklo po štafetě na 4 x 50 metrů kraul. Kvarteto Lokomotivy Pechancová, Holubová, Šimánová a Elhenická získalo bronzovou medaili, když lepší výkony podaly jen plzeňská Slávia a brněnská Kometa.

„Tolik euforie a společné radosti v týmu si už dlouho nepamatuju. A jsou to právě tyto chvíle, které mě od plavání pořád nemůžou odtrhnout,“ nechala se slyšet Aneta Pechancová. Ta už sice ukončila aktivní kariéru, ale v Plzni, kde momentálně žije, se připojila ke svému mateřskému klubu. „Medaile byla letos mimo naše plány. Vzhledem k sestavám ostatních týmů by bylo naivní o ní přemýšlet. O to větší překvapení to bylo. Pro nás všechny,“ dodala bývalá reprezentantka a v historii zatím jediná trutnovská medailistka z mistrovství Evropy (Chartres 2012, štafeta 4x50 PZ).

Na ZMČR absolvovala pouze štafetový závod, plave už jen občas. A například Katka Holubová to má trošku podobné, protože plavání se věnuje, co jí škola dovolí. Její individuální výkony v Plzni tak byly daleko za těmi dřívější. Nicméně jednou postoupila do finále a ve štafetě byla její přítomnost také hodně znát.

plavani 2017 23 m

To naopak čtvrtá členka bronzové sestavy Klára Šimánová trénuje fest. Ihned po mistrovství republiky jí v Plzni začalo soustředění SCM dálkového plavání. „Volno jsem zatím neměla žádné,“ posteskla si dívka, která díky letošní účasti na evropském i světovém juniorském šampionátu jede stále v zápřahu a odpočine si chvíli až nyní v zimě. „Po Indianapolisu nebyl čas na nějakou adekvátní přípravu, šlo o to jen sezonu nějak seriózně dojet,“ poznamenal trenér Pavel Pokorný. A to se povedlo.

Slečna, která v úterý oslavila sedmnácté narozeniny, si jako dárek nadělila nejúspěšnější šampionát v historii. Získala pět dorosteneckých titulů. „Před mistrovstvím jsem měla zdravotní komplikace, tudíž jsem nedoufala v taková umístění, která jsem měla,“ povídala Klára. Hned na úvod ZMČR plavala svou ne moc oblíbenou trať 400 VZ, kde si však vytvořila osobní rekord o dvě vteřiny a zároveň vyhrála starší dorost. „Z toho jsem měla asi největší radost.“

Nadšená ale byla i z 200 znak a 400 polohovky, kde obě disciplíny vyhrála ve velkých osobácích a především čtyřstovku hodně nečekaně. „Soupeřky mi ujely, kde jinde než na prsou, o více než 3 vteřiny, a já to musela zachraňovat poslední kraulovou stovkou, kterou jsem jela za 1:04. Takle rychle jsem snad poslední stovku ve čtyřstovce nejela,“ smála se šťastná Klára.

Dále vyhrála 800 kraul a 200 motýl. V této své hlavní disciplíně poté ještě brala třetí místo mezi dospělými. A druhá dohmátla ještě na doplňkové trati 200 kraul za Barborou Seemanovou. „A díky Anetě, že nám přišla pomoc do štafety,“ měla samozřejmě radost i z této placky.

plavani 2017 24 m

 Trutnovské plavání zastupovalo v Plzni celkem dvanáct závodníků, z těch starších se pohybovali na pomezí finále, avšak nekvalifikovali se, Aleš Umlauf a Karolína Šolínová.

Zatímco dospělí a dorostenci už mají vrchol domácí sezony za sebou, o následujících víkendech čekají mistrovské závody žákovské kategorie. A jeden z nich se poplave také v Trutnově. O víkendu 9. a 10. prosince bude krytý bazén hostit ZMČR 13letého žactva. „Ročník 2004 se momentálně se jeví z těch žákovských jako nejúspěšnější,“ poukázal trenér Pavel Pokorný. Trutnov budou reprezentovat Helena Blahová, Veronika Hůlková, Eliška Šutriepková, Radka Stoklasová, Tomáš Havelka, Adam Skořepa, Valerie Bryknerová, Adéla Justová a Veronika Jiřičková.

 HŮLKOVÁ PŘEKONALA 28 LET STARÝ REKORD

Na mezikrajských přeborech získali plavci Lokomotivy 62 medailí, zlatých bylo 23, stříbrných 18 a bronzových 31. Navíc zaznamenali dva super výsledky. Veronika Hůlková překonala 28 let starý krajský rekord na 400 kraul časem 4:35,35. Eliška Šutriepková stanovila na 200 motýlek výkonem 2:33,54 nový oddílový rekord.

plavani 2017 25 m

  plavani 2017 26 m


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965