Skvělé časy v Jihlavě. Šimánová opět atakovala český rekord

Po velmi úspěšném vystoupení plavců TJ Loko UP Group na Českém poháru v Plzni, jemuž vévodily zejména splněný limit Martiny Elhenické na MS v krátkém bazénu ve Winsoru (400 kraul - 4:08,04) a útok na český dorostenecký rekord na 1500 metrů volný způsob Kláry Šimánové, která za ním ve výrazném osobním rekordu 16:53,16 zaostala pouze 0,16 sekundy, vyrazil tentokrát užší výběr na sedmé kolo Českého poháru do Jihlavy.
plavani-2016-50 m
Na těchto závodech se opět výrazně prosadily dvě v současnosti nejlepší trutnovské plavkyně - Martina Elhenická a ani ne šestnáctiletá česká juniorská reprezentantka Klára Šimánová.

Martina Elhenická, přestože se již na tyto závody vzhledem k splněnému limitu na světový šampionát speciálně nepřipravovala, s velkou převahou zvítězila na 200, 400 i 800 metrů volný způsob. Na dvoustovce volný způsob navíc zaplavala jako první trutnovská plavkyně tuto trať pod 2 minuty - 1:59,88. Její výkon na osmistovce 8:34,39 měl hodnotu 809 FINA bodů a byl třetím nejhodnotnějším výkonem celých závodů. Posledním vystoupením Martiny před odletem na mistrovství světa bude Otevřené mistrovství Rakouska na krátkém bazénu v Grazu.

Kláře Šimánové se tyto závody také velmi vydařily. Nejprve na 400 polohovce zaplavala poprvé v životě tuto trať pod magickou hranici pěti minut a obsadila celkově páté místo hned za specialistkami reprezentantkami. Naopak s přehledem porazila české juniorské reprezentantky-polohovkářky Adély Doubnerovou a Vavřinovou. Poté zvítězila  na 100 motýlek v čase 1:02.67, kterým překonala letitý oddílový dorostenecký rekord legendy trutnovského plavání Anety Pechancové. Své sobotní úsilí pak korunovala vynikajícím druhým místem na 800 kraul - v silné konkurenci a hned za svou oddílovou kolegyní, v současnosti nejlepší českou vytrvalkyní Martinou Elhenickou.

I v neděli Klára pokračovala ve výborných výkonech, jimž vévodilo vystoupení na 200 motýlek. Na této trati skončila třetí za rakouskou reprezentantkou Hufnagl a českou olympioničkou Barborou Závadovou, se kterou sváděla po celé trati krásný souboj o druhé místo. Výsledný Klářin čas 2:15,78 zaostal jen 0,61 sekundy za letitým českým dorosteneckým  rekordem právě Barbory Závadové. Vzhledem k její specializaci pak bylo trochu raritou Klářino čtvrté místo na znakařské padesátce ve výrazném osobním rekordu 31,03.

„Opět mě velmi potěšily výkony Kláry Šimánové, která za tři roky naší vzájemné spolupráce vykázala díky své píli a podpoře své rodiny až neuvěřitelný výkonnostní vzestup. Její nástup na Obchodní akademii v Trutnově a s tím související ubytování na Domově mládeže posunul možnosti naší spolupráce na novou, vyšší úroveň, což umožnilo další, až ´dramatický´ nárůst výkonnosti. Zatím to vypadá, že vše bezproblémově směřuje k hlavním cílům sezony - mistrovství Evropy juniorů v izraelské Netanyi a mistrovství světa juniorů v americkém Indianopolis," řekl k výkonu své svěřenkyně trenér Pavel Pokorný.

Z ostatních členů výpravy stojí za zmínku stoupající výkonnost a pěkná umístění Kateřiny Holubové, naopak se závody vůbec nepovedly Aleši Umlaufovi. Žákyně Dominika Brádlová a Karolína Malíková na závodech tohoto formátu zatím sbírají zkušenosti.

Osmého kola Českého poháru Grand Prix města Brna se zúčastní z trutnovských plavců pouze Klára Šimánová a její tréninkový partner Aleš Umlauf.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965