Splněný limit na mistrovství světa! Plavala jsem bomby a ještě zrychlila, líčí Elhenická

Trutnov - Šílený! Nečekaný! Uff! Super! Taková byla reakce plavkyně Martiny Elhenické chvíli poté, co si v neděli na Českém poháru v Plzni o necelé tři vteřiny vylepšila osobní rekord na 400 metrů kraul. Proč tolik povyku? Jednoduché vysvětlení: čas 4:08,04 znamenal splnění B limitu pro mistrovství světa v Kanadě!

plavani-2016-60 m
Čerstvě třiadvacetiletá reprezentantka si před odjezdem na Plzeňské sprinty pohrávala s myšlenkou, že by si mohla zajistit letenku na prosincový šampionát ve Windsoru, ovšem útok na limit plánovala na páteční osmistovce. „Věřila jsem, že těch 8:33 je fajn a že bych to mohla dát," sdělila závodnice Lokomotivy. „Rozjela jsem to dobře, ale pak jsem nějak vyhnila a myslela jsem, že ani nedoplavu," dodala ke svému výkonu. Čas 8:36,45 jí sice přinesl suverénní vítězství, ale ne kanadskou radost.

Italský trenér Paolo Bossini, který Martinu připravuje v Praze ve Vysokoškolském sportovním centru, se jí po závodě snažil zvednout náladu a přesvědčoval ji, že čtyřstovka bude dobrá. Trutnovská blondýnka přešla kýváním hlavy ve stylu jasný, jasný. „Ale nakonec fakt byla dobrá. Neuvěřitelný! Asi se má trenérům věřit," usmívala se už o dva dny později.

Mezitím si však ještě v sobotu vylepšila o pět vteřin osobák na patnáctistovce (16:13,94), kde zvítězila ještě dominantnějším způsobem než na osmistovce. Třetí místo obsadila na polohové dvoustovce (2:16,54), kde dohmátla kousíček za osobákem. „Asi po třech letech jsem se k němu takhle přiblížila, tak jsem si říkala, že by to v neděli mohlo být taky dobrý," tušila Martina, že na západ Čech dorazila ve slušné formě.

A že plave rychle, věděla i při závodě na 400 metrů. „Běžela Omega, tak jsem si kontrolovala mezičasy. Před poslední padesátkou jsme se jen tak mrkla, že musím plavat pod 31,5, a tak si říkám, že to dojedu. Jela jsem bomby a hlavně na konci jsem ještě zrychlila," popisovala boj s časomírou, který jí otevřel bránu na světový šampionát. Limit pokořila o 86 setin a radostí si pak plácla rukou do vody. Čtyřstovku vyhrála před dvojicí Rakušanek.

plavani-2016-61 m

Účastí na mistrovství světa ve Windsoru zkompletuje Martina Elhenická své starty na všech světových i evropských seniorských šampionátech. V Chartres (2012) a Herningu (2013) plavala na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Na evropském šampionátu v dlouhém bazénu se představila v Berlíně (2014). V roce 2015 poprvé proklouzla na mistrovství světa, které se v Kazani plavalo na dlouhém bazénu. V krátkém bazénu se světovou špičkou poměří za dva měsíce v Kanadě.

„Určitě bych si tam chtěla zlepšit osobák na osmistovku, kterou v poslední době neplavu dobře. Myslím, si že mám na čas kolem 8:30 nebo těsně pod. A samozřejmě ještě trošku vylepšit i tu čtyřstovku," naznačila své cíle před vrcholem zimní sezony.

Kdo ví, co nová spolupráce s italským trenérem ještě přinese. Každopádně padla na úrodnou půdu. „Řekla bych, že jo. Tréninky jsou sice hodně těžký, intenzivní, ale asi mi to sedí. Po těch pár týdnech to vylétlo nahoru, ale určitě mi prospělo i delší volno," hlásila Martina spokojeným hlasem, že konečně se všechno sešlo a po létě se rozplavala k nečekaným výkonům.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965