Sezona splněných předsevzetí, přestože mistrovství světa mělo dopadnout lépe

Trutnov - Jako teprve druhá plavkyně v historii trutnovského oddílu se Martina Elhenická zúčastnila mistrovství světa. Tou první byla v roce 2009 v Římě Aneta Pechancová. Letošní šampionát hostila ruská Kazaň, kde si jedenadvacetiletá reprezentantka nejprve na 400 kraul zaplavala osobák, ovšem v dalších dvou startech - na 1500 a 800 metrů - od sebe čekala daleko lepší časy.
plavani-29-2015 m

Martino, dle tvých facebookových reakcí během mistrovství jsi tedy se svými výkony nespokojená?
Nemůžu říct, že úplně nespokojená. Teď už s odstupem času si říkám, že to nebylo tak úplně špatné. Ale popravdě jsem od sebe čekala mnohem víc. Čekala jsem, že pojedu mnohem rychleji. Vrátila jsem se nakonec jen s jedním osobákem, navíc z doplňkové trati, což není to, čeho jsem chtěla dosáhnout.
Martina v Kazani

400 kraul
4:18,57 - 30. místo

800 kraul
8:53,08 - 30. místo

1500 kraul
16:50,82 - 22. místo

Čtyřstovku si přitom plavala jako první. Zlepšení o půl vteřiny tě přeci muselo nakopnout, ne?
Já jsem si říkala, že by to mohlo být dobré všechno. Půl vteřiny je opravdu docela dobré zlepšení. Bylo to i nečekané, protože čtyřstovku jsem si tam dala vlastně jen kvůli tomu, abych si vyzkoušela závodní bazén a rozplavala se před patnáctkou. Nic jsem od toho nečekala.

Zatímco od patnáctistovky jsi očekávala útok na český rekord. Proč se nepodařil?
Jo, to jsem hodně plánovala, ale nevyšlo mi to už od začátku. Nemohla jsem chytit záběr. Nějak jsme asi nezvládli závěr přípravy. Povedlo se mi spíš vyladit na tu kratší trať, ty obě delší byly na nic. Ono se na ně nemá úplně odpočívat, tak jsme se snažili jen tak lehce, ale už to bylo asi moc.

S trenérem jste to prokaučovali?
Asi. Nevím. Bavili jsme se o tom. Říkal, že je na to asi potřeba trénovat ještě delší dobu, než přestaneš s tréninkem a začneš odpočívat. My jsme sice trénovali dlouho, ale asi se na tom podepsalo i to, že jsem předtím byla na univerziádě, do toho to náročné cestování a ještě mistrovství republiky. Sešlo se tam toho víc.

plavani-30-2015 m

Náladu ti nezlepšila ani osmistovka?
Když se na to dívám s odstupem času, vyloženě zklamaná nejsem. Je ale zvláštní, že se mi tam plavalo strašně dobře. Když jsem šla na trénink, všechno bylo v pořádku. Záběr super, časy jsem plavala dobré. Ale pak jsem skočila do závodního bazénu a ten dobrý pocit byl pryč. V těch závodech jsem plavala fakt špatně.

Máš za sebou premiéru na mistrovství světa. Jaká byla?
Byla fajn, bylo to velké. Strašně moc lidí se chodilo dívat už na rozplavby. Škoda, že jsem plavala takhle za osobáky. To je jediné, co mi to kazí. Jinak to bylo fakt super.

V tvých disciplínách drtila svět osmnáctiletá Američanka Katie Ledecky. Jak to že je tak dobrá?
Ona prý fakt hodně trénuje. Četla jsem rozhovory s jejím trenérem a on tam říkal, že ji prostě baví naplavávat kilometry. Taková ta nuda ze začátku roku.

Skončila ti sezona. Když se za tím rokem ohlédneš, budeš asi spokojená, viď?
Musím říct, že se mi to docela vydařilo a chtěla bych za to poděkovat i všem sponzorům, kteří se na tom podíleli. Splnila jsem si, co jsem si předsevzala. Hlavní cíl byl pro mě dostat se na mistrovství světa a univerziádu, kde jsem byla dvakrát ve finále, což bylo něco na víc. To, že mi úplně nevyšel ten závěr, pro mě zase takové zklamání není. Hlavní bylo posunout si osobáky, což se mi povedlo o dost. Mám dobrou výchozí pozici do dalšího roku.

O kolik ses zlepšila?
Na patnáctistovce o 22 vteřin, na osmistovce o 9 vteřin a na čtyřstovce o 6 vteřin.

Bavíme se stále jen o kraulových disciplínách...
Vzhledem k pokusu kvalifikovat se do Ria se musím soustředit na ty krauly, protože polohovky jsou u mě slabší a limit tam má už zaplavaný Bára Závadová. Já bych musela splnit ten těžší, který je pro mě ale docela neřešitelný. Tak to zkouším na kraulech, přiblížit se co nejvíc áčku a doufat, že to dopadne.

plavani-31-2015 m

Kolik ti chybí?
Limit na osmistovku je asi 8:35, můj osobák je teď 8:49. Béčkový limit mám sice už překročený, ale já potřebuji čas co nejvíce stlačit pod 40, abych měla co největší šanci, že mě pak vyberou.

Co pro to bude potřeba udělat?
Trénovat. A asi ještě víc než teď. Už jsme se o tom s trenérem bavili, takže přitvrdíme. Myslím, že bych to měla zvládnout. Byly tam rezervy. Dobrá zpráva je, že se ukázalo, že to jde nahoru, a tak to snad půjde ještě víc. Někdy v květnu příštího roku bude mistrovství Evropy v Londýně, kde asi bude poslední šance něco zaplavat, než se to uzavře. Takže ještě pořád na to máme dost času.

Pojem „přitvrdíme" v plavání znamená, že budeš plavat víc kilometrů?
O ty kilometry ani tak nejde, myslím, že se udrží tak nějak stejně. Ale trénink bude celkově tvrdší, nějak rychlejší. Ještě přesně nevím, co trenér vymyslí. Uvidíme od září. Bude určitě víc soustředění, kde se udělá víc práce. Změna prostředí tě vždycky nakopne.

Představíš se na začátku října na Velká ceně Trutnova?
Je to tak padesát na padesát. Naše tréninková skupina má v tu dobu odlétat na soustředění na Mallorku, ale ještě nevím, jestli tam poletím, případně kdy. Je možné, že bych v sobotu mohla být ještě v Trutnově.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965