Očekávaný postup. Z českého semifinále vyplavaly trutnovačky na prvním místě

Plavkyně TJ Loko FM Servis Trutnov postoupily do finále mistrovství České republiky družstev. V české části semifinále v pražském bazénu Podolí potvrdily o víkendu pozici největšího favorita a vybojovaly první místo před Plzní, Bohemians a Kladnem. Z Moravy, kde se závodilo ve Zlíně, postoupily Ostrava, Brno, Jihlava a Prostějov. Souboj o ligový titul se uskuteční 21. a 22. dubna v Plzni.
Už sobotní program disciplín v podolské padesátce ukázal, že získat finálovou vstupenku nebude pro trutnovské slečny problém. Jejich jediným vážným konkurentem byla pouze plzeňská Slávia. Loňský medailista a pořádající klub, TJ Bohemians Praha, je totiž letos značně oslabený, a tak plavkyně z Krkonoš nijak neohrožoval. „To ale nemusí platit ve finále,“ neodsuzuje dopředu obhájce bronzu trutnovský trenér Pavel Pokorný.

 

tn_Plze_drustvo

Vítězná polohová štafeta na 4x100 metrů - zleva: B. Morávková,

Elhenická, Holubová a Pechancová.

 

Semifinálový závod trutnovské družstvo ve složení Pechancová, Elhenická, sestry Morávkovy, Havelková, Kultová, Holubová, Suková a Füllsacková zvládlo v naprostém klidu. „V neděli jsme dokonce dali větší prostor holkám, s jejichž starty jsme původně nepočítali a vyzkoušeli jsme si některé varianty pro finále,“ poznamenal Pokorný k hladkému postupu.

Lokomotivu tradičně na nejvyšší příčky ve svých disciplínách posunuly Aneta Pechancová a Martina Elhenická. „Obě zaplavaly velmi kvalitně,“ chválil trenér reprezentační tandem. Obě navíc dosáhly shodných umístění. Aneta vyhrála znakové závody na 100 a 200 metrů, Martina byla nejrychlejších v polohovkách na 200 a 400 metrů. Aneta skončila druhá na padesátce kraul a třetí byla na stovce, Martina dohmátla druhá na 800 m volný způsob a bronzová příčka jí patřila na trati 200 motýlek. „Obě se také výraznou měrou podílely na vítězství ve štafetách.

V premiérovém složení s mladičkou Kateřinou Holubovou vyhrál Trutnov polohovou štafetu na 4 x 100 a v tradiční sestavě se sestrami Morávkovými ovládl závod na 4 x 100 kraul. „Co se týká našich dalších zástupců, tak mladší opory Káťa Holubová a Barča Suková nezklamaly. U těch ostatních byly výkony průměrné a na finále budeme muset přidat,“ konstatoval Pavel Pokorný. Na zlepšení mají v Trutnově šest týdnů.

Ve finále bude podle Pokorného bezkonkurenční favorit na zlato klub z Ostravy v čele s nejlepší českou plavkyní Barborou Závadovou. „Už loni to měli vyhrál, ale trošku to prokoučovali a nadšení domácí Komety jim zlato vzalo,“ sdělil trenér TJ Loko FM Servis. Boj o stříbrnou a bronzovou medaili však vidí jako otevřený se čtyřmi adepty - Ostravou, Plzní, Trutnovem a Bohemians. Tak se družstva seřadila podle výkonnosti v semifinále.

V minulé sezoně zůstal Trutnov těsně pod stupni vítězů. „Loni bych řekl, že jsme na tu medaili neměli, ale letos je naše výkonnost lepší. Třeba naše holky devadesát osmičky jsou úplně někde jinde a Martina s Anetou jsou na tom velice dobře. A přestože u ostatních ta výkonnost malinko poklesla, celkově vzato je nárůst výkonnosti u družstva vyšší než jeho ztráta,“ uzavřel trenér.

 

Semifinále MČR družstev - Praha

1. TJ Loko FM Servis Trutnov        418 bodů (17 776 pomocné body)
2. PK Slávia VŠ Plzeň               411 (17 851)
3. TJ Bohemians Praha               379 (17 128)
4. Klub sportovního plavání Kladno  304 (16 132)
5. SK Motorlet Praha                260 (15 207)
6. PK Slávia VŠ Plzeň B             198 (14 185)
7. SK Radbuza Plzeň                 185 (13 547)
8. Městský plavecký klub Ústí       132 (12 877)

 

Semifinále MČR družstev - Zlín

1. Klub plaveckých sportů Ostrava   508 (18 045)
2. KPSP Kometa Brno                 433 (18 872)
3. Jihlavský plavecký klub Axis     308 (14 965)
4. TJ Prostějov                     256 (14 492)
5. SC Pardubice                     209 (13 164)
6. KPSP Kometa Brno B               202 (13 436)
7. Sportovní oddíl plavání Kolín    177 (11 993)
8. Plavecký klub Zlín               175 (10 596)

 

Trutnovské ozvěny

Adéla Morávková: „Bylo to těsné, ale na hlavní body jsme naše semifinále vyhrály. Myslím, že závody se celkem povedly a trenéři nakonec byli s výsledky spokojení. Moje časy nebyly špatné, ale rozhodně nebyly ani podle mých představ. Ani jeden start jsem nejela v osobáku, což by určitě chtělo, i když to zase plaveme skoro z plného tréninku. Finále je za měsíc, takže musíme pořádně trénovat, vyladit formu a v Plzni se pokusíme urvat bednu.“

Barbora Morávková: „Soutěže družstev jsou krátké závody a je potřeba, aby nikdo příliš nejel pod průměr. Letos se nám trochu vrátilo to, že jsme první půlden neprohrávaly o dohmaty. I když v neděli už to bylo trošku horší. Právoplatnými posilami družstva se staly Káťa, Bára a Alča a dá se říct, že se s nimi už na beton počítá. Holt musím také vzdát Marťě, která nám zachránila svou bojovností kraulovou štafetu, ačkoliv měla za sebou hodně startů a mezi nimi i 800 kraul, který plavala bezprostředně před štafetou. Moje výkony? Nechci se vymlouvat na školu, ale tréninku mám teď rozhodně méně než v Trutnově a je to znát. Moje časy se pohybují daleko za osobáky i za časy, které jezdím v únavě. Do finále se budu snažit kvalitněji potrénovat a připravit se, jak nejlépe to půjde. Přála bych si, abychom v Plzni byly schopné odolávat právě těm dohmatovým soubojům na konci jednotlivých závodů.“

Michal Bogáň
Trutnovinky.cz
Foto: Tomáš Břeň


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965