Jan Bendák vybojoval stříbro na klasické trati

Trutnovský dres orientačních běžců se opět objevil na stupních vítězů, a to rovnou na mistrovství České republiky na klasické trati. Zasloužil se o to dorostenec Jan Bendák, který obsadil 2. příčku ve své kategorii H16A.

vyhlaseni-mcr-jan-bendak

Mistrovské klání se konalo tento víkend v bývalé osadě Holičky v blízkosti obce Hamr na Jezeře. Pořadatelé z Nového Boru připravili perfektní zázemí pro 1400 běžců. Terén byl pro mistrovské závody na klasické trati jako stvořený. Severní část závodního prostoru byla rovinatější s množstvím terénních detailů, ostatní části byly značně kopcovité, místy srázy, kameny a různě průběžné porosty. Sobotní kvalifikace měla tratě kratší, v rovinatějším terénu. Nedělní finálové stavitel připravil daleko náročnější, jak délkou, tak stoupáním. V obou závodech o umístěních rozhodovala dobrá fyzička a výběr vhodných postupů mezi kontrolami.

jan-bendak-dobeh

Jan Bendák zaběhl výborně již sobotní kvalifikaci. Ve své kvalifikační skupině obsadil 3. místo a zajistil si postup mezi ty nejlepší v nedělním finále. Postupovalo prvních šest z každého rozběhu. Startovní pořadí pro nedělní závod bylo určeno sobotními výsledky. Jan Bendák startoval zhruba v polovině startovního pole. Po svém doběhu do cíle vedl. Na definitivní umístění si však musel počkat. Za ním startovala ještě celá řada papírově silnějších závodníků. Nakonec se ukázalo, že řada soupeřů chybovala, a tak Honzův výkon nestačil pouze na Vojtěcha Sýkoru z Luhačovic. Třetí místo obsadil Ondřej Vystavěl z Prostějova, jehož ztráta na trutnovského závodníka byla pouhých sedm vteřin.

Letošní sezóna byla pro Honzu Bendáka celkově úspěšná, zlepšil se mapově i fyzicky. Tomu hodně přispělo také soustředění s reprezentačním družstvem ve Finsku a Švédsku. Vyrovnané výkony po celý rok mu zajistily 5. místo v kategorii H16A v celorepublikovém „áčkovém" žebříčku těch nejlepších závodníků.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965