Judista Petr Kudrna jako fighter, je mistrem republiky v jiu jitsu

Nečekaný úspěch slaví oddíl juda Lokomotivy, který má letos 65 let od vzniku juda v Trutnově. Sedmnáctiletý závodník Petr Kudrna senzačně vybojoval juniorský titul na šampionátu v japonském bojovém umění jiu jitsu.
judo 2018 39 m
Letošní sezona v judu se trutnovskému závodníkovi Petrovi Kudrnovi příliš nevydařila. Dorostenec Loko, který v této věkové kategorii nastupuje třetím rokem, v Českém poháru nezískal tolik bodů, aby se kvalifikoval na dorostenecké mistrovství ČR, a tak šampionát svých vrstevníků se ho netýkal.

Petr alespoň využil poslední říjnový víkend možnosti startu na republice mužů v Jičíně. Tam se vydal s jediným cílem - sbírat cenné zkušenosti, což se mu povedlo. I když hned v prvním kole prohrál. S plzeňským Klímou ovšem vydržel bojovat celý časový limit a padl na body. Bohužel, Klíma ho pak do oprav nevytáhl.

Náladu si však trutnovský judista zlepšil první listopadovou sobotu, kdy se rozhodl zúročit tréninkovou sezonu účastí na mistrovství republiky dorostenců v jiu jitsu v Plzni.

Jiu jitsu je japonské bojové umění, předchůdce dnešního aikida, juda či některé z forem karate. Jde o boj z blízka, který nevyžaduje žádných zbraní. Souboj začíná v postoji podobně jako v thajském boxu. Jsou povoleny údery i kopy do momentu kdy se bojovníci dostanou na tělo, poté se kombinuje judo a aikidó. Povoleny jsou páky na všechny klouby a škrcení a techniky znehybnění.

Petr měl jasné pokyny, odolat v souboji v postoji a nenechat se knokautovat žádnou ránou! „I když se v rámci tréninku sebeobrany tyto techniky cvičí i při trénincích v judu, nejsme tolik zkušení, protože mnohem častěji trénujeme styl judo - jemnou cestu,“ uvedl trenér Robert Gottwald.

Dorostenec Lokomotivy tedy vyčkával na správný moment a pak soupeři vlétl do kožichu. V tuto chvíli byl jako ryba ve vodě a soupeře válcoval technikami judo. Nejvíce bodů získal díky technikám znehybnění.

Jelikož se v těchto stylech soubojů, z důvodu schytání nějaké ty rány, nebojuje tolik zápasů v jednom turnaji jako v judu, bojoval Petr celkem třikrát. Se soupeři si ve všech případech poradil. V prvním zápase porazil Pavla Jelínka (Samurai Fight Club Chodov), druhý zápas vyhrál nad Matějem Bartičákem (Kobra Kladno). Ve finále pak zdolal Ladislava Linharta (Shotokan Karate Chrudim) a stal se mistrem republiky v kategorii fighting junioři 15 - 17 let do 62 kg.

 

Judisté Lisý a Krčmář vypadli hned na začátku mistrovství

První listopadový víkend vyrazili judisté Jan Lisý a Matěj Krčmář na MČR dorostenců do Brna. V trutnovském oddíle doufali, že navážou na úspěch starších žáků z Ostravy, kde David Šopinec vybojoval stříbro a Radek Gottwald bronz, ale to se nestalo.

Komplikace začaly ještě před odjezdem, kdy onemocněl Lisý. Na republiku nakonec jel, avšak nezvládl hned první zápas a soupeř ho dále nevytáhl. Podobnou sportovní smůlu měl i Krčmář, jenž v prvním kole podlehl svému soupeři a ten ho v dalším kole poslal domů.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965