Čtyři vítězství, jedna porážka a judista Linhart má bronz z MS!

Trutnov - K evropskému titulu přidal světový bronz! Judista Lokomotivy Jaroslav Linhart má v letošní sezoně neuvěřitelnou formu. V červnu se v chorvatském Záhřebu stal mezi veterány mistrem Evropy v kategorii do 81 kg a před pár dny vybojoval bronzovou medaili na světovém šampionátu v italském městě Olbia, ležícím v severní části ostrova na Sardinii.
tn sardinie-linhart-1

„Finále mi uteklo o strašně malý kousek," uvedl po svém návratu sedmapadesátiletý Trutnovák, který žije v Malé Úpě.

Úřadující šampión starého kontinentu ve věkové kategorii od 55 do 59 let dokázal v Záhřebu všechny své soupeře složit na žíněnku před časovým limitem. To byla velká senzace a rázem byl český judista za hvězdu. O to těžší práce ho ale čekala na Sardinii. „Už jsem byl přečtený, všichni na mě byli připravení, takže souboje na mistrovství světa pro mě byly o sto procent těžší než na Evropě," pronesl Jaroslav Linhart.

V kategorii M6 do 81 kg startovalo 32 závodníků. Los prvního kola svedl našeho judistu proti Švédovi Kennethu Larssonovi. Byla to taktická bitva, protože tohoto Skandinávce vyřídil v Záhřebu na ipon po pár vteřinách, když ho soupeř podcenil. Teď ne a Larsson si Linharta hlídal. Trutnovský judista ale přeci jen zvítězil, když Švéd se sám vyautoval za pasivitu.

tn sardinie-linhart-3

Ve druhém zápase stál proti Jaroslavu Linhartovi domácí bojovník Giovanni Dell Omo. Souboj skončil v 54. vteřině na ipon po parádním osoto gary v podání Linharta, na což se můžete podívat ve videu. Že to byla povedená technika, o tom svědčí fakt, že už v podvečer se fotka českého reprezentanta, jak hází Itala, objevila na titulní straně webu mezinárodní federace juda.

Ve třetím zápase se judista Lokomotivy pral s Francouzem Faouzi Abderrahmanem, který předtím porazil Kazachstánce a Argentince. Jeho krajana Hameda Kerrouma vymetl Linhart v záhřebském finále dvě sekundy před koncem, a tak Abderrahman věděl, že i ve třetím kole, kam se zápas posunul, musí být ve střehu. Linharta si hlídal a celé tři minuty se tahali. Zápas tak muselo rozhodnout Golden Score.tn sardinie-linhart-4

Veteráni chodí toto prodloužení pouze na minutu a v případě, že zápas nemá ani potom vítěze, rozhodující tři rozhodčí - jeden hlavní a dva video - na tzv. praporky. Každý zvedne praporek pro toho, o kom si myslí, že byl lepší. A protože Jaroslav Linhart celý zápas svého soupeře mačkal, zatímco Francouz jen vyčkával, nebylo pochyb, na jakou stranu se sudí přikloní a trutnovský judista postoupil už do semifinále.

Čtvrtým soupeřem Linharta na šampionátu byl Rakušan Reinhold Kurz. Opět se jednalo o vyrovnanou bitvu, zase se bojovalo v Golden Score a znovu celou minutu. Ale tentokrát na praporky reprezentant z Krkonoš prohrál a sen o finále se rozplynul. „Je to škoda. Pravidla u veteránů se pořád mění. Třeba na mistrovství Evropy se ještě v Golden Score bojovalo, dokud jeden ze soupeřů neudělal nějakou techniku. Teď to bylo na minutu. Já jsem si to v tu chvíli nějak neuvědomil, nikam jsem nespěchal, byl jsem připravený, že se budu prát dál a najednou byl konec," poznamenal Jaroslav Linhart.

Porážka znamenala, že s mistrovstvím světa se trutnovský rodák rozloučí zápasem o bronz. Ten chtěl získat ale i francouzský Thierry Brunet, rovněž starý známý ze Záhřebu, kde ve druhém kole slavil výhru Jaroslav Linhart. Znovu vyrovnaná bitva, ale náš reprezentant „vařil a vařil". Francouz se opět jenom bránil, byl trestaný a Linhart ještě zvyšoval aktivitu. A pak s Brunetem předvedl osoto na wazary, zápas dotáhl do vítězného konce a celý šampionát k dalšímu velkému, tentokrát světovému úspěchu.
tn sardinie-linhart-5

„Konkurence byla podobná jako na mistrovství Evropy, ale musím říct, že tam to měli podstatně lépe připravené. Italové neměli nic dotažené," řekl na závěr bronzový medailista.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965