Elhenická doma zvítězila už pošesté, ale sázku o šampaňský prohrála

Šestatřicátý ročník Velké ceny města Trutnova se o víkendu plaval v krytém bazénu. Na dvoudenní mítink dorazilo pod Krkonoše přes 250 závodníků z 29 oddílů, včetně dvou polských klubů z Wroclawi - Juvenia a Koral. Hlavní disciplínou víkendu je dvoustovka kraul. Tu mužskou vyhrál v nedělním finále Tomáš Ludvík z Lokomotivy Beroun. Mezi ženami popáté v řadě a celkově již pošesté triumfovala domácí reprezentantka Martina Elhenická.

plavani velka cena trutnova fotomilossalek 2020 56

 „Nebyla jsem si úplně jistá, jak mi to půjde, protože to byly moje první závody po sedmi měsících. Připadala jsem si, jak malý děcko, ani jsem pomalu nevěděla, co všechno si mám na závody zabalit,“ usmála se Martina Elhenická a dodala, že před prvním startem z toho byla úplně na prášky. Poslední závody kvůli koronavirové pauze a zranění kotníku absolvovala na přelomu února a března.

Na domácí Velké ceně plavala tradičně všechno - čtyři stovky, dvě dvoustovky a štafetu, v níž kvarteto Terezie Bischofová, Nicol Kirschová, Kateřina Jermanová a Martina Elhenická dohmátlo na čtvrtém místě. V mužském závodě na 4 x 50 metrů kraul se domácí čtveřici povedl historický úspěch. Tomáš Havelka, Jakub Pásler, Jaroslav Kortan a Michal Jerman doplavali v sobotu večer nečekaně třetí za Kometou a Juvenií.

Nejsledovanější závody mítinku jsou nedělní finálové starty na 200 metrů volným způsobem. Závod, který se plave jako Memoriál J. Č. Matějíčka, měl v ženském podání jednu jedinou favoritku - Martinu Elhenickou. A ta svou roli splnila. Na paty jí sice měla šlapat Slovenka Sabína Kupčová závodící za brněnskou Kometu, která se na dvoustovku specializuje, ale plavkyně Lokomotivy jí časem 2:01,63 nadělila skoro tři a půl vteřiny.

„Rozjela jsem to pomaleji, protože zrovna jsme v takové té fázi sezony, kdy se naplavávají kilometry. Na tréninku teď plavu dlouhé série třeba jako 20 dvoustovek, tři patnáctky…, a z toho se nedá plavat úplně rychle. Ta rychlost zadarmo tam ještě není. Čas není žádná hitparáda, ale je to srovnatelné jako loni a myslím, že na rozjezd je to dobrý. Zklamaná nejsem,“ uvedla po svém šestém domácím vítězství.

 

 

I když sázku s moderátorem mítinku Radkem Šilhanem prohrála. Na slavnostním vyhlášení nejlepších sportovců Královéhradeckého kraje, kde se trutnovská plavkyně umístila na sedmé příčce, se totiž ti dva vsadili o šampaňský, že zaplave dvoustovku pod 2:01,50. „Říkala jsem si, že je to hratelný, že bych to měla dát, ale o kousíček to nevyšlo,“ usmála se Martina.

Lahev sektu, ačkoliv vyhrál, si však domů neodnesl ani moderátor. Ten se ji nakonec rozhodl věnovat trenérovi plavkyně, která se postarala o přepisování historických tabulek Velké ceny Trutnova. Mladší žákyně Pavlína Dvořáková ze svitavského oddílu totiž překonala 16 let starý rekord Soni Michnové na 100 polohovku časem 1:11,05.

plavani velka cena trutnova fotomilossalek 2020 24

 

Co se týká nejlepšího výkonu podle bodů FINA, který byl o víkendu k vidění v trutnovském bazénu, tak o ten se postarala tréninková parťačka Martiny Elhenické z Vysokoškolského sportovního centra Lucie Svěcená na stovce motýlek. Za čas 1:00,02 inkasovala 753 bodů a finanční prémii 5000 korun.

Soutěž týmů vyhrála Kometa Brno (441 bodů). Druhá byla Juvenie Wroclaw (372), třetí TJ Loko UP Group Trutnov (263), čtvrtý SC Plavecký areál Pardubice (199), pátý TJ Prostějov (163)...

Trutnovských plavců nestartovalo na domácí Velké ceně tolik jako v minulosti, konkrétně 21, ovšem na stupně vítězů se dokázali prosadit. Na 100 motýlek a 200 polohovce se podařil double tandemu zlatá Terezie Bischofová a stříbrná Nicol Kirschová. Z důvodu koronavirových opatření letos neproběhl 21. ročník soutěže pro postižené děti, který jinak celý mítink tradičně zahajuje v sobotu dopoledne.

 

Další fotografie ve fotogalerii >>

 

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Foto: Miloš Šálek

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965