Osobák o 17 vteřin, splněný limit a mistrovství světa má v kapse!

Splnit limit pro letošní mistrovství světa? Odškrtnuto! Plavkyně Martina Elhenická se blýskla v neděli na Českém poháru v Hradci Králové nejrychlejší patnáctistovkou v životě. Když se po dohmatu podívala na výsledný čas, možná ani sama nevěřila svým očím. Výkonem 16:47,86 se dostala hluboko pod hranici limitu opravňujícího k účasti na červencovém šampionátu v ruské Kazani.

plavani-02-2015 m

„Radost jsem měla, ale nebyla to žádná hysterie," usmála se jedenadvacetiletá blondýnka z Trutnova.

Osobní rekord si vylepšila o sedmnáct vteřin a kazaňský limit pokořila o šest sekund. „A to jsme to ani neměli v plánu. Zaútočit na limit jsme chtěli až za dva týdny na otevřeném mistrovství Dánska," řekla plavkyně, která se připravuje v Praze v tréninkové skupině pod vedením Jaroslava Strnada.

Už sobotní start na 800 kraul však naznačil, že si závodnice trutnovské Lokomotivy přivezla do krajské metropole formu. Časem 8:50,59 si vytvořila svoje nové maximum a splnila olympijský B-limit. „Na áčko mi zatím chybí hodně. Myslím, že je to okolo 8:35, ale tak 8:40 by už mohlo stačit," naznačila plavkyně, která by příští rok ráda reprezentovala na olympiádě v Riu.

Do nedělní patnáctistovky nastupovala v klidu. Po sobotním výkonu prý tak trošku předpokládala, že by limit měl padnout. „Osmistovku jsem rozjela na pohodu za 8:58, pak jsem si držela tempo až do 1400 a konec naplno," přiblížila průběhu závodu, který jí zajistil letenku do Kazaně.

plavani-03-2015 m

Trojnásobná účastnice evropských šampionátů (Chartres 2012, Herning 2013, Berlín 2014) a světové olympiády mládeže (Singapur 2010) se stala v historii teprve druhou trutnovskou plavkyní, která se zúčastní mistrovství světa. V roce 2009 na šampionátu v Římě startovala Aneta Pechancová.

„Teď budu ještě tak dva týdny odpočívat. Potom mě čekají závody v Kodani a víkend na to finále ligy. Týden volna a pak hned začneme naplno s tréninkem. V červenci bude republika, univerziáda a pak přijde mistrovství světa," prozradila ke svojí přípravě plavkyně, která v Praze studuje první ročník marketingu na VŠEM. „Zatím mám tři zkoušky a na dalších usilovně pracuji," usmála se.

plavani-04-2015 m

Záznam rozhovoru z reportáže ČT najdete ZDE.

Při premiéře Českého poháru v Hradci Králové závodily v tamní padesátce i další plavkyně TJ Loko FM Servis. Nejvíce se dařilo Kláře Šimánové, která svými výkony na 800 a 1500 kraul splnila limity do juniorské reprezentace pro příští rok. „Závody jsme jeli z plného tréninku, takže naše výsledky byly spíše takové průměrné," pravil trenér Pavel Pokorný. „Konkurence se v Hradci sešla výborná, z 99 procent tam byla celá špička a všichni byli nažhavení na první větší závody v republice," dodal.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965