Po Berlíně hlásí plavkyně Elhenická spokojenost. Další „zastávka" Doha?

Trutnov - Jeden osobák a jeden čas těsně za ním. Tak dopadla premiéra plavkyně Martiny Elhenické na nedávném mistrovství Evropy v dlouhém bazénu. „Nejdřív jsem z toho byla trošku zklamaná, že to nejsou dva osobáky, ale když jsem si to s odstupem času srovnala v hlavě, můžu být spokojená," řekla po návratu z Berlína reprezentantka, která na šampionátu závodila v kraulových disciplínách na 800 a 1500 metrů.

 

elhenicka-20140902

Na osmistovce podala dvacetiletá plavkyně životní výkon, kdy poprvé stlačila svůj čas po devět minut. „Trošku jsem se toho bála, protože do rozplavby jsem šla s nejpomalejším časem a holka ve vedlejší dráze měla už o dost rychlejší. Tak jsem si říkala, abych to s ní nerozjela nějak rychle, nebo zase aby mi neujela a já se tam pak neplácala někde vzadu," vyprávěla Martina.

Závod však zahájila na své poměry ve velkém tempu, a tak už na čtyřstovce otáčela do druhé půlky v osobním rekordu. „Pak jsem sice trošku vytuhla, ale v rámci možností jsem to doplavala ještě dobře," usmívala se. Její nové maximum 8:58,10 stačilo na 18. místo. „Myslím, že plavat rychleji už to nešlo. Od začátku do konce jsem jela naplno," líčila. Jen pro srovnání: zlatou medaili získala Angličanka Jazmin Carlin v evropském rekordu 8:15,54.

Při druhém berlínském vystoupení - na patnáctistovce - se závodnice Lokomotivy ve vodě ze začátku necítila moc dobře. „Naštěstí jsem to rozplavala," oddechla si. Před odjezdem na Evropu hovořila o tom, že by chtěla pokořit sedmnáctiminutovou hranici, jenže to jí nevyšlo, protože ve snaze plavat co nejrychleji se tolik nesoustředila na techniku a dělala v ní chyby. „Zkracovala jsem záběry," přiznala plavkyně, která dává bazén na 44 záběrů, ale někdy jí to tam „ulítlo" i na 46. „Po doplavání mi to bylo trenérem hned vyčteno," poznamenala. Časem 17:06,29 zaostala za osobákem o 1,33 vteřiny. Zlato ve finále brala Španělka Mireia Garcia Belmonte za evropský rekord 15:57,29.

„Se svými výkony jsem opravdu spokojená. V Berlíně se mi líbilo. Krásný hotel, super bazén. Bylo to asi nejlíp zorganizované mistrovství, kde jsem byla," povídala trojnásobná Evropanka, která předtím startovala na šampionátech v krátkém bazénu v Chartres a Herningu. „Na závody chodilo kolem 5000 lidí. Němci mají plavání rádi, takže už v rozplavbách to vypadalo, jako kdyby se plavalo finále," byla unešená z atmosféry v mobilním bazénu, který byl postavený na velodromu. Naší reprezentaci to tam sice necinklo, osm umístění ve finálové osmičce a devět nových domácích rekordů je však plaveckou veřejností bráno jako úspěch. „Při závěrečném hodnocení jsme byli všichni pochváleni," řekla Martina.

Po mistrovství Evropy si nyní trutnovská plavkyně dává týden dva úplné volno, pak podle plánu začne běhat, jezdit na kole, in-linech a znovu i plavat. Už ale v Praze, kde bude v nové sezoně trénovat při studiu. Na konci září ji pak čeká s reprezentací dvoutýdenní soustředění na Mallorce. „Poprvé budu chybět na domácí Velká ceně," prozradila Martina, že se první říjnový víkend nezúčastní závodů v Trutnově. Letos se poplave jubilejní třicátý ročník.

A kam svou přípravu směřuje? „Budu se snažit přiblížit limitu na mistrovství světa v krátkém bazénu," chtěla by se dostat na šampionát, který se uskuteční v prosinci v katarském Doha. Usilovat o to bude na 400 polohovce a 800 kraul. „Časy ještě nejsou vypsané, ale budu si muset udělat velký osobák. Víc si teď věřím asi na tu osmičku, která se mi letos v dlouhém bazénu posunula od začátku roku o osm vteřin," uzavřela trutnovská reprezentantka.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
twitter: michal.bogan
foto: archiv Martiny Elhenické

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965