Jak rychle poplave Aneta Pechancová na Mistrovství Evropy?
Jako ďas, smála se

Ačkoliv už před dvěma roky závodila na mistrovství světa v Římě, na seniorském evropském šampionátu si udělá první čárku. Trutnovská plavkyně Aneta Pechancová je tento týden na „návštěvě“ v polském Štětíně, kde se ode dneška do neděle koná mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Devatenáctiletou reprezentantku tam čekají tři starty, ten hlavní na 50 kraul přijde na řadu až v poslední den šampionátu.
Aneto, před sezonou zněl úkol jasně: probojovat se do Štětína. To se ti podařilo, ale byly na té cestě nějaké překážky?
Překážkou zpočátku byla rozhodně vysoká škola. Bála jsem se, jak dalece budu schopná zvládat dojíždění do Olomouce a vůbec celý ten vysokoškolský režim. Školu jsem přerušila, takže teď už se stoprocentně soustředěním jen na plavání. Ale v září a říjnu to určitě překážka byla.

tn_elhenicka

 

Jak to vzali doma, že jsi přerušila studium?
Myslím, že to čekali. I já sama jsem tušila, že to nepůjde. Práva se prostě nedají studovat dálkově, alespoň ten první rok ne. Bylo by to všechno napůl, plavání i škola. To je k ničemu. Nicméně jsem to chtěla zkusit a sama zjistit, že to nejde. Naši sami viděli, že není jiná možnost.

Znamená to, že až příští rok začneš studovat a skončíš s plaváním?
To rozhodně neznamená. Ale zabývat se tím teď nechci. Co bude za rok… Mám tady ještě jisté povinnosti, než odsud odejdu.

Zpět k mistrovství Evropy. Věřila jsi, že splníš limit na 50 kraul?
Ano, věřila jsem dokonce v áčko.

Ale A-limit jsi nakonec nedala?
Nedala. O 17 setin. Ale Evropa je teprve přede mnou.

Spadlo to z tebe po Velké ceně Brna, kde ses dostala pod čas 25,85?
Určitě, už po ranních rozplavbách. I když jsem nevěděla, jestli mi 99% limitu bude stačit. Ale člověk už aspoň ví, že něco má a že tam je naděje na cokoli. Kdyby nevyšla nominace, žádost divoké karty a podobně.

tn_Pechan.Anet2

Jak rychle chceš plavat ve Štětíně?
Jako ďas! (směje se)

Zkusíš to ohraničit nějakým časovým údajem?
Lépe než 25,76.

Trenér Pokorný věří, že bys mohla překonat svůj osobní rekord 25,35. Co si myslíš ty o tomto čase?
To je čas, na který jsem moc pyšná. Byl zaplaván v „rychlých“ plavkách. Ale v čem má pan Pokorný pravdu, je, že většinu svých osobních rekordů z gumových plavek jsem už překonala, tak proč ne i tenhle, že? V každém případě pro mě bude úspěch i čas lepší než můj nejlepší letošní výkon - 25,76.

Nepodceňuješ se?
To ani ne. Spíš jsem pak zklamaná.

tn_PechanAnet3

Padesátka kraul se plave na šampionátu až v neděli. Jaký program tě v Polsku čeká do té doby?
V pátek poplavu 100 polohovku, v sobotu 50 znak a pevně věřím, že i nějakou štafetu - 4x50 kraul nebo 4x50 polohovka.

Ambice?
Mám tajný sen, ale ten ti neřeknu, už by pak nebyl tajný. (směje se) A reálné umístění? Kolem třicítky…

Po dvou letech se představíš na velkých závodech. Nemáš strach z toho srovnání?
Nesmím si to připouštět. Mistrovství světa bylo překvapení, tohle je plán. Do Říma jsem jela pro zkušenosti, do Štětína jedu ještě navíc pro výsledky. Jsou to závody jako každé jiné, jen tam bude větší konkurence.

 

Trenér Pavel Pokorný o Anetě před Mistrovstvím Evropy

„Po výsledcích jak na Velké ceně Brna, tak na rakouské kvalifikaci ve Wiener Neustadtu jsme trošičku namlsaní a očekáváme, že výkon oproti těmto dvou závodům půjde ještě nahoru. V podstatě si myslím, že by se na mistrovství Evropy mohla přiblížit k osobním rekordům, případně je překonat, což je ale spíš takové tajnější přání. Věřím, že to je v jejích silách. Natrénováno Aneta má, i když jsme závěrečnou přípravu museli malinko upravit, protože hned po návratu ze Štětína je mistrovství republiky dospělých, kde bychom byli také velice rádi, aby získala nějaké medaile a umístila se co nejlépe.“

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965