Plavkyně Pechancová je blízko účasti na evropském šampionátu. Splnila B-limit

Plavkyně Aneta Pechancová v sobotu při Velké ceně Brna v disciplíně 50 metrů kraul splnila B-limit pro mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které se uskuteční za necelé tři týdny v polském Štětínu. Devatenáctiletá reprezentantka z oddílu TJ Loko FM Servis Trutnov zaplavala potřebný čas jak v rozplavbách, tak ve finále, které vyhrála výkonem 25,76.
Ke stoprocentní jistotě účasti na evropském šampionátu by sice potřebovala plavat ještě o 17 setin rychleji, A-limit je vypsán na 25,59, nicméně každý závodník, který se vmáčkne do 99% limitu (25,85), splní kvalifikační podmínku a může být zařazen do dvacetičlenné nominace české reprezentace. „Už je to opravdu hodně blízko,“ tušila hned po závodě i sama trutnovská plavkyně. „Osobně si myslím, že by mi už tenhle čas mohl stačit na to, abych do Polska jela. Mám zaplavaných nějakých 99,4% a v projektu reprezentace je, že ti, co nebudou mít splněný limit, budou dobíráni podle té 99% hranice splnitelnosti limitu,“ dodala Pechancová.

 

tn_Pechancova_VC_brno

 

Závodnice Lokomotivy ovšem nechce nic ponechat náhodě a ráda by si vstupenku na mistrovství Evropy pojistila ještě příští víkend na mítinku ve Vídni, kde by chtěla zdolat ostrý limit. „Je to kousek, sedmnáct setin. I když ten dnešní čas je výborný, vím, že jsem udělala ve vodě spoustu šílených minel, které je možno odstranit. Ve finálovém závodě jsem nebyla spokojená snad vůbec s ničím,“ usmála se plavkyně a prozradila, že hodně ztrácela na obrátkách i v další technice. „Když to všechno ve Vídni sedne líp, mohl by ten limit padnout. I bazén tam je prý rychlejší,“ prohlásila účastnice MS v Římě 2009.

Ale vraťme se ještě k jejímu zdařilému vystoupení v brněnské pětadvacítce, kde již v dopolední části na 50 metrů volný způsob na setinu přesně vyrovnala „béčkový“ limit. „S panem Pokorným jsme se domluvili, že vzhledem k tomu, že v Brně toho tolik neplavu, pojedu všechno naplno,“ vysvětlovala Aneta, jak to „nakopla“ už v rozplavbách a předvedla skvělý čas 25,85. „Nemůžu říct, že by to bylo úplně na sto procent. Nicméně tam nebyla příprava plavek ani nějakých povzbuzovacích doplňků,“ doplnila. O to radostnější pohled se jí nabídl, když se otočila k tabuli s časem. „Z člověka najednou opadne ten stres a odpoledne do toho jde klidnější s tím, že už má něco jisté a nemusí se nervovat.“ A hlava u trutnovské plavkyně někdy tvoří značné procento z jejího výkonu.

Do finálového závodu kromě toho nasadila studentka práv „těžkou“ výbavu v podobě nových plavek a energetických doplňků. „Navíc je to finále, hraje hudba, člověk je v laufu. Má to úplně jiné kouzlo,“ vyprávěla nejrychlejší žena kvalifikace, která tuto pozici obhájila i v závodě. Její vítězství však uniklo divákům, kteří sledovali přímý přenos na ČT4. Vysílání v Brně televize „usekla“ zrovna před kraulovými padesátkami. „Ale to nevadí,“ ušklíbla se Pechancová, která druhou Sandru Kazíkovou porazila o šest setin.

V sobotním programu 34. ročníku Velké ceny Brna si navíc zaplavala ještě nejlepší čas letošní sezony na trati 50 metrů motýlek (27,97) a byla členkou úspěšné štafety. Závod na 4 x 50 metrů kraul vyhrála společně se sestrami Adélou a Bárou Morávkovými a Martinou Elhenickou, když Trutnovačky o pouhé tři desetiny zůstaly za svým českým rekordem. „Rozhodně jsme to nečekaly, protože třeba Martinka měla bezprostředně po 200 polohovce. Je to skvělý čas,“ sdělila Aneta Pechancová k výkonu 1:45,60. V neděli čeká kvarteto v modrých čepičkách pro změnu štafeta v polohovce a trutnovskou „skoroúčastnici“ mistrovství Evropy pak i individuální start na stovce.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965