Basketbalistka a plavkyně, duo Trutnovaček na univerziádě

Trutnov - Basketbalistka Kateřina Kozumplíková a plavkyně Martina Elhenická jsou trutnovské sportovkyně, které se momentálně nacházejí na ostrově v jihovýchodní Asii, konkrétně na Tchaj-wanu a hlavním městě Taipei. V sobotu tam začíná 29. Letní světová univerziáda. Česká výprava má 203 osob, z toho je 139 sportovců, 38 trenérů, 13 lékařů, fyzioterapeutů a masérů, 11 členů vedení.

tn univerziada

„Očekávám od toho neskutečný zážitek, už jen lokalita je hodně exotická. Na asijském kontinentu jsem poprvé. Je to velikánská událost jak sportovní, tak se tu budou odehrávat i jiné společenské akce a výlety. Je tu možnost se seznámit s lidmi celého světa, kteří mají stejný zájem - sport, a jsme plus minus ve stejné věkové kategorii," říká basketbalistka Katka Kozumplíková, která je na univerziádě poprvé.

Plavkyně Martina Elhenická reprezentovala už před dvěma roky v Koreji, kde trutnovskou stopu pro změnu zanechala i basketbalistka Petra Záplatová. Češi v Kwangdžu získali tři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile.

Pro třiadvacetiletou závodnici Lokomotivy to bude v krátké době po sobě druhý vrchol sezony, kdy se účastnila světového šampionátu v Budapešti. „Na univerziádě chci zaplavat líp než na mistrovství světa, hůř to snad už ani nejde. Byla jsem hodně zklamaná," svěřila se Martina a dodala, že na univerziádu už nechtěla ani moc jet. „Už od toho moc nečekám, sezóna nedopadla podle očekávání."

tn 57

Zatímco v maďarské metropoli se představila pouze ve svých dvou hlavních disciplínách 800 a 1500 metrů volný způsob, v tchajwanské vodě bude její program nabitější. Poplave všechny krauly, takže i 50, 100, 200, 400 a štafety na 4x200 kraul a 4x100 polohovka. Po skončení bazénového plavání by si navíc ráda vyzkoušela i desetikilometrový závod na otevřené vodě. „Kdyby to nějak nešlo, tak prostě vylezu," dodala studentka VŠEM.

Kateřina Kozumplíková studuje na chemicko-technologické fakultě v Pardubicích, kde je v prvním ročníku navazujícího studia. České basketbalistky budou v Taipei obhajovat šesté místo, v týmu trenéra Daniela Kurucze je z minulého kádru trojice Vyoralová, Effangová a Adamcová. „O ambicích jsme se ještě úplně nebavili, ale samozřejmě máme ty nejvyšší," uvedla rozehrávačka Lokomotivy.

Ve čtyřčlenné skupině, ze které postupují dva nejlepší celky do čtvrtfinále, se Češky utkají 21. srpna s Polkami, o den později s Ugandou a na závěr skupiny vyzvou poslední šampionky z USA.  „Američanky budou favoritem skupiny. Polsko taky nebude úplně jednoduchý soupeř, ještě když proti němu začínáme, a Uganda bude velká neznámá," poznamenala k soupeřům v základní skupině.

tn 08

Síla týmu by podle Katky mohla být v rychlých protiútocích a agresivní obraně. „Máme tu i celkem slušné střelce z dálky, otázka je, zda to bude padat," sdělila třiadvacetiletá basketbalistka. Limitující pro český výběr by mohla být výška. „Na posledním soustředění jsme se utkali s Finskem a prohráli jsme oba zápasy, ale nemyslím si, že by to bylo nějak směrodatné. Byly to naše první společné zápasy a už ve druhém utkání došlo ke znatelnému zlepšení," uvedla Katka, která na palubovku naskakovala jako hráčka z lavičky.

Mezi výrazné postavy české výpravy na univerziádě by měli patřit plavci Jan Micka a Barbora Závadová nebo atleti Radek Juška, Jan Tesař, Lucie Sekanová a Kristiina Mäki. Netradičně ve dvou sportech, vzpírání a hodu kladivem, se představí Tereza Králová.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965