Kanoistika - Matouš Beier je juniorský mistr světa ve sjezdu na divoké vodě

Ve dnech 25.-28.7. se na řece Vrbas, jež protéká údolím poblíž bosenského města Banja Luka, odehrávalo Mistrovství světa juniorů a U23 ve sprintu a klasickém sjezdu na divoké vodě.
Do bojů na divoké vodě zasáhl mladý, talentovaný trutnovský vodák Matouš Beier.

První den odstartovala kvalifikace ve sprintu, která z pohledu českého týmu dopadla velmi úspěšně. Z osmatřiceti českých reprezentantů si vyjelo páteční finále třiatřicet lodí. 
V kategorii singlkanoistů se žádný český reprezentant nedokázal nominovat z první kvalifikační jízdy, tudíž všichni museli nastoupit i do svých druhých jízd. Zadařilo se Karlu Rašnerovi, jenž bral v druhé jízdě první příčku. Celkové desáté místo obsadil Matouš Beier a z jedenácté pozice postoupil Filip Janů.

V pátek se jelo finále ve sprintu.
První ovoce přinesla hned Tereza Kneblová v kategorii K1 ženy juniorky.
Kvůli nevydařené kvalifikaci startovala z předposledního místa a nasadila čas favoritky. Jako jediná žena se dokázala se svým časem dostat pod jednu minutu a stala se tak novou mistryní světa ve sprintu. Dominika Dvořáková, jež si naopak vedla velice dobře v kvalifikaci, přišla v průběhu k mírným problémům a skončila pátá, Kristina Novosadová sedmá.

Hned další kategorie přinesla další obrovskou radost pro český tým. Titul mistra světa, tentokrát zásluhou Filipa Janů v kategorii C1 muži. Po loňském roce, kdy Filip vybojoval titul mistra Evropy, nastupoval do tohoto závodu s většími ambicemi. Ve finálové jízdě zariskoval a vyplatilo se - ke své evropské medaili si připsal ještě jeden zlatý titul z mistrovského šampionátu. Třetí místo obsadil český závodník Matouš Beier. Prvním rokem juniorský závodník zajel naprosto čistou a rychlou jízdu a zasloužil se tak o svou první mezinárodní medaili. Desátý dojel Karel Rašner.

3xc1junior2

Svým třetím místem si Matouš velmi výrazně řekl o odpolední účast v závodě hlídek, ve které nebyl Matouš původně nominován.
Výsledek? Další krásná bronzová medaile.

Nečekaný úspěch našeho kanoisty.

... a to byl teprve začátek, co se Matouš chystal na světovém šampionátu předvést. Ale to v tu chvíli nikdo netušil.

Třetí den na mistrovství světa juniorů ve sjezdu přinesl českým závodníkům hned čtrnáct individuálních medailí. Na Vrbasu se dnes závodilo na dvaceti minutové trati, která obnáší jak těžké a technické pasáže, tak rovné a dlouhé mělčiny.

Matouš Beier, který včera velmi výrazně překvapil svou jízdou, když ve sprintovém finále dojel třetí v sobotu otevřel oči celému světu po druhé. V klasickém závodě si totiž dojel pro titul mistra světa a s náskokem sedmi vteřin ovládl celou kategorii juniorských singlířů. Třetí místo ve stejné kategorii vybojoval Karel Rašner, který v dvacetiminutovém závodě ztratil pouhou jednu sekundu na druhé místo.


Vítězná jízda Matouše Beiera



„Ve skutečnosti jsem si o sobě myslel, že jsem sprinter a s tímto výsledkem bych ani ve snu nepočítal. Nemám slov a zřejmě si veš uvědomím až s odstupem času. Až na posledním mezičase jsem vedl a od té doby jsem jel, co síly stačili.“ komentuje výsledek Matouš Beier.




matous beier na bedne klies sjezd



 Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě v Banja Luce uzavřel závod družstev v dlouhém sjezdu. K dosud třiceti medailím přidal český tým dalších šest z hlídek. Česká Republika tedy opět potvrdila roli favoritů, když získala ocenění za nejúspěšnější stát ve sprintu i v dlouhém sjezdu.

Kajakářská hlídka ve složení Tereza Kneblová, Kristina Novosadová a Dominika Dvořáková se během své jízdy potýkala s nemalými problémy. Dominiku stočil v největším místě na trati takzvaný “bublák” a musela točit zdlouhavé hodiny. Ztracené vteřiny se snažily dohnat v druhé polovině závodu. Po napínavém boji z toho bylo čtvrté místo, přičemž jim chyběla pouze jedna vteřina na medaili.

thumb IMG 3198
Stříbro na mistrovství světa patří posádce singlkanoistů ve složení Matouš Beier, Karel Rašner a Filip Janů. “Druhé místo je fajn, ale do závodu jsme vstupovali s vyššími ambicemi. V tomto složení jsme s klukama hlídku moc netrénovali, tudíž to nevypadalo tak, jak by mělo. Já osobně jsem hodně chyboval a věřím, že v příštích letech to zlato klapne,” hodnotí Filip Janů.

Celková bilance české výpravy:

  • celkově 36 medailí
  • 23 individuálních medailí 
  • 16 medailí ze závodu hlídek
  • 13 titulů mistrů světa

Z tohoto počtu Matouš získal jednu zlatou, jednu stříbrnou a 2 brobzové medaile a stal se tak nejúspěšnějším juniorem celého Mistrovství světa ve sprintu a sjezdu na divoké vodě.

Češi získali obě dvě ocenění, z dlouhého sjezdu a ze sprintu, za nejlepší stát ve sjezdu na divoké vodě.
Tím se opět potvrdila kolektivní síla a neustálý vzrůst českých barev.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965